ДОГАЂАЈИ

122879 340138 BAT BOM Toolkit Social Header FB Opt1 2 0

Battle of Minds је глобално такмичење које се фокусира на откривање младих, пословних умова широм света у циљу решавања једног од три друштвена и еколошка изазова: Circular economy, Workplace digitalization и Blockchain’s business potential.

Студенти се организују у тимове од два до четири појединаца, осмишљавају идеје за одабрани изазов и пролазе кроз различите рунде такмичења. Најбоља идеја се награђује са 50 000£, док је износ од 25 000£ предвиђен за runners up у циљу реализације идеје и стручне праксе у компанији British American Tobacco South-East Europe д.о.о. у Београду. Такође, за оне који победе на нивоу ендомаркетинга компаније, могуће је обезбедити новчану награду или праксу у компанији.

Изазови:

  1. Environmental challenge: Circular economy
  2. Social challenge: Workplace digitalization
  3. Governance challenge: Blockchain’s business potential

Више информација о самом такмичењу као и услове за пријаву на такмичење можете наћи на сајту: https://competition.bat-battleofminds.com/

342045 BAT BOM Website Banner 1920x250 0

 

T1 1Студенти  треће године студијског програма „Прехрамбена технологија“ Одсекa Врање Академије су у четвртак, 12. маја 2022. године, обавили Стручну праксу и практичну наставу из предмета Технологија алкохолних пића у Београду  (Индустрији шпирита – „Врење“ Д.О.О. и пивара „Dogma brewery“  https://dogmabrewery.com).

У оквиру ове активности студенти су се упознали са технолошким операцијама производње “kraft” пива и производње 96% етил-алкохола.

 

1„Нека вам храна буде лек, а лек храна“ мотив је радионице Здрава храна, коју је, 12. 05. 2022. године, у Одсеку Врање АТВСС, одржала др Јелена Марковић, професор струковних студија, и тиме наставила активности промоције студијског програма Прехрамбена технологија. Учешће у радионици узели су студенти Одсека Врање, ученици средњих и основних школа и представници Канцеларије за младе Града Врања.

Радионица је била интерактивног карактера и побудила велико интересовање за, увек актуелну, тему правилне исхране.

Учесници радионице су се упознали са нутритивним вредностима одређених намирница и начинима припреме квалитетних оброка који задовољавају потребе организма за одређеним материјама.

У практичним етапама радионице учесници су учествовали у изради пирамида исхране, кроз групни рад, и проверавали своја нова сазнања кроз неколико игара у квизу посвећеном теми радионице.  Разноврсност и умереност су кључни појмови у усвајању здравих стилова живота када је исхрана у питању - закључак је реализоване радионице. Поред сазнања и лепих утисака о дружењу кроз све активности радионице, учесници су понели, уместо сертификата о учешћу, порцију сезонског воћа као симбол планирања избалансираног оброка.

 

 

 

Picture1У оквиру вежби Индустријски и опасан отпад, студенти студијског програма Заштита животне средине и технолошко инжењерство су, са својим професорима др Јеленом Марковић и Сци Тијаном Милановић, 29. априла, посетили Постројење за пречишћавање отпадних вода које се налази у Ћуковцу у близини Врања.

Студенти су имали прилике да се упознају са целокупним поступком пречишћавања отпадних вода, од улаза отпадних вода у сабирни шахт, преко таложења и  флотације, биолошких процеса у аерисаним лагунама, процеса активним муљем и био-филмововима у капајућим филтерима, до испуштања пречишћење воде у спољашни реципијент. Значајан еколошки аспект функционисања овог предузећа је коришћење пречишћене воде, као техничке, за потребе испирања, употреба муља из поступка пречишћавања као ђубрива за земљиште намењено узгоју оних биљних култура које се не користе у прехрамбеној индустрији, и сакупљање биогаса као енергента.

Постројење за пречишћавање отпадних вода прихвата и прерађује отпадне воде са територије Врања и околине, како из домаћинстава тако и из установа, индустријских предузећа и пољопривредних газдинстава.  

 

Пројекти , награде и признања