ДОГАЂАЈИ

Студенти треће године студијског програма „Заштита животне средине“ АТВСС – Одсек Врање на челу предметним наставником др Јованом Џољић, предавачем, учествовали су у пројекту "Да нам клима штима" (Climate Pact for Impact) једне од водећих организација у свету и код нас за заштиту природе - WWF (World Wide Fund for Nature).

Циљ пројекта је да повезивањем различитих интересних група, професионалних и стручних удружења, младих и заинтересованих грађана информише становништво о томе на који начин својим ангажманом могу смањити разорни утицај климатских промена на опстанак планете и будућих генерација на њој. Три кључне компоненте за постизање циља пројекта су образовање, подизање грађанске свести путем јавних кампања и успостављање сарадње са привредницима.

Поред теоријског знања стеченог на предмету „Заштита биодиверзитета“, студенти су имали прилике да се упознају са најактуелнијим информацијама о климатским променама кроз онлајн интернет курс „Климатске промене, ризици и изазови“. Курс је осмишљен од стране научне асоцијације „Немачки конзорцијум за климу“. Светски познати научници у области климатских промена воде полазнике кроз овај курс. WWF је за студенте који су успешно завршили обуку обезбедио сертификате.

 

1Студенти треће године студијског програма Заштита животне средине и Прехрамнбене технологије Академије техничко васпитачких струковних студија Одсек Врање, су дана 27.10.2020. са професорком др Јеленом Марковић, по позиву саветодавца из Пољопривредно саветодавно стручне службе у Врању у оквиру редовних радионица, присуствовали предавањима у њиховим просторијама. Одржана су два предавања и то на тему „Предуслови за савремену и интензивну воћарску производњу“, предавање је држала дипл.пољоп.инж. воћарства Сузана Јеркић и „Јачање конкурентности увођењем GLOBAL GAP стандарда и начин добијања сертификата“, предавање је држала дип.инж.пољоп. Марија Јањић.

Студенти су били у прилици да чују на који начин се долази до GLOBAL GAP сертификата, односно шта значи GLOBAL GAP стандард и упознали се са могућношћу његове примене у пракси. Такође су били у прилици да чују како најбоље припремити земљиште како би се добиле што квалитетније сорте воћарских култура, као и то на који начин и како препознати која садница је боља и квалитетнија.

Goga 1Свечаном церемонијом уприличена је додела диплома у Одсеку Врање Академије техничко-васпитачких струковних студија.

Дипломе свршеним дипломцима уручио је в.д. председник проф. др Саша Николић који се обратио студентима са жељом да наставе са школовањем. 

 

Студенти треће године студијског програма Прехрамбена технологија Високе школе примењених струковних студија у Врању у пратњи својих професора др Јелене Марковић и др Јасмине Стојиљковић имали су прилику да, 15. јануара  2020.г., обиђу производно трговинско друшто „GOGA GM d.o.o.“ у Ћуковцу.  Ова посета је планирана у оквиру реализације наставног процеса из предмета „Технологија кондиторских производа“.

Производно трговинско друшто „GOGA GM d.o.o.“ бави се производњом кондиторских производа и то: кексева, чоколадних производа, желе бомбона, ратлука, крема и шлага. У пратњи стручног лица, студенти и професори обишли су производне просторије и упознали се са целокупним процесом производње, паковања, чувања, складиштења и дистрибуције производа.

За студенте је од изузетне важности да теоријска знања повежу са практичним, као и да се упознају са савременим технолошким процесима који се примењују у кондиторској индустрији.

 Goga 1

 

Пројекти , награде и признања