ico-portal-zaposlenih   mail


ДОГАЂАЈИ

У амфитеатру Високе школе примењених струковних студија у Врању представљен је наградни конкурс Societe Generale банке за студенте у оквиру Generator  Fluo  пројекта.

Студенти и наставно особље су имали прилике да директно од организатора, и то од замeника регионалног директора Снежане Станојевић и од заменика менаџера експозитуре у Врању Саше Димитријевића,  добију информације о наградном конкурсу. Реч је о пројекту који подржава младе да активно учествују у иновативном предузетништву које је кључно за развој одрживе економије друштва, а пројектни тим који буде имао најиновативнију идеју освојиће пут у Париз. Организатори су похвалили наставнике и студенте што су подржали пројекат, а младе охрабрили да узму активно учешће у пројекту. Наши студенти су такође имали прилике да се ближе упознају са искуствима својих колега, панелистима током дискусије, који су са присутним поделили утиске и користи учешћа у оваквим активностима. Представљању пројекта су присуствовали поред студената и наставног особља Школе и студенти Педагошког факултета из Врања.

1

2

3

5

6

Висока школа примењених струковних студија из  Врања, четврти пут за редом учествовала је у светској акцији „Сат за нашу планету“, 24.3.2018. године. Наставници и студенти Школе су симболчним гашењем светла у трајању од 60 минута, уз свеће и мини акустични перформанс, обележили ову акцију у холу уставнове.

Глобална светска акција „Сат за нашу планету“, која је 2007. године настала у Сиднеју, када је 2,2 милиона људи и више од 2000 компанија угасило светла на сат времена, како би дали свој глас против климатских промена. С обзиром да је видљивост дејства и последица климатских промена на животну средину све већа, од ове године акција је усмерена на појам биодиверзитета, односно биолошке разноврсности, под слоганом “Повежи се са планетом”.

WWF је главни организатор акције, која представља упозорење на  брзину смањења биодиверзитета широм света у циљу очувања наше планете. Неконтролисано коришћење природних ресурса, доводи најпре до смањења а затим и до нестанка врста и природних станишта.

Ова акција подржана је од стране Министраства за заштиту животне средине са 90 градова и општина на нивоу наше земље, а већ четврту годину за редом и Висока школа примењених струковних студија из  Врања.

1

 

3

2

   Висока школа примењених струковних студија у Врању наставила је сарадњу са привредним друштвом Brtish American Tobacco а.д. Врање (БАТ) потписивањем Уговора о пословно-техничкој сарадњи. Уговор су потписали др Љиљана Ђорђевић, проф.с.с., директор Школе и генерални директор за Централну Европу, Richard Vredenberg.

   Потенцијали студената Високе школе примењених струковних студија, акредитоване државне установе, препознати су од стране БАТ-а у погледу запошљавања већег броја младих. Као једна од водећих светских компанија, БАТ има константну потребу за стручним кадровима и као друштвено одговорна компанијаи жели да ангажује људе из непосредног окружења у којем послује. С обзиром на то да Школа образује кадрове различитих профила, најбољим студентима завршних година свих студијских програма пружиће се прилика од стране БАТ-а, као потенцијалног пословдавца, за даљи рад и усавршавање кроз различите видове стручне праксе у производним просторијама ове компаније.

  На обострано задовољство, генерални директор БАТ-а за Централну Европу, Ричард Вреденберг, обавезао се да најбољи студенти Школе, који буду успешно обавили програм стручне праксе, буду и запошљени у БАТ-у.

1

2

3

4

   Др Љиљана Ђорђевић, проф.с.с., директор Високе школе примењених струковних студија у Врању, др сци. мед. Христос Алексопулос, проф. с.с., директор Високе медицинске школе струковних студија, др спец. Слободана Миленковића, градоначелник Града Врања, др Драгана Величковића, директора Здравственог центра и Срећка Пејковића, начелника Пчињског округа, потписали су Споразум о пословно-техничкој сарадњи, у циљу отварања истуреног одељења Високе медицинске школе струковних студија у Врању.

   Висока школа примењених струковних студија, као једина акредитована високошколска установа која реализује струковне студије на територији Града Врања, испуњава све захтеве у погледу простора, техничке опремљености и наставног кадра за извођење наставе у складу са стандардима за акредитацију установе и студијских програма. То је била и једна од предности приликом одабира простора у коме ће бити  акредитовано истурено одељење Високе медицинске школе струковних студија из Ћуприје на југу Србије.

   Сарадња двеју високошколских установа биће утемељена не само кроз партнерске односе већ и преко дефинисаних програмских активности и кроз сарадњу у настави и другим стручним делатностима. 

   Према очекивањима др сци. мед. Христос Алексопулос, проф. с.с., у новој шолској години 2018/19 би требало бити уписано 80 студената на општем студијском програму у складу са акредитацијом. Као једина установа оваквог типа на југу Србије, очекује се да ће привући велику пажњу не само држављана јужне Србије већ и Македоније и Косова и Метохије .

1

2

3

Учешће студената Високе школе примењених струковних студија на Сајму образовања НОУ фест у Ћуприји остварено је кроз присуство предавању професора Драгана Гајића са Департмана за физику Природно-математичког факултета у Нишу, под називом Да ли заиста верујете у све што вам кажу, и кроз интерактивну радионицу са ученицима одељења другог разреда Основне школе „Ђура Јакшић“.

Овогодишњи Сајам образовања НОУ фест реализован је 15. и 16. марта под питањем „У шта верујемо“. Од питања „смака света“, сензационалистички промовисаног у медијима, преко литературе у којој се наводе научно незасноване чињенице, до зависности судбине од зодијака, професор Гајић је указао на начин којим треба проверавати информације, и начинима долажења до научних истина. Предавање је завршио снажном поруком „проверавајте“. Развој критичког односа према информацијама и експериментална провера уверења као основ развоја мишљења у основи су реализоване радионице кроз коју су студенти наше школе на занимљив начин ученицима представили Закон одржања енергије, хемијске интеракције, параметре животне средине и њихов утицај на стање живог света.

Да је остварена подстицајна атмосфера сарадње студената и ученика, и атмосфера креативног учења приметно је из високог степена мотивације студената да се слична активност понови као и из израженог задовољства и захвалности ученика и наставника ОШ „Ђура Јакшић“ из Ћуприје за догађај који је приређен.

1

2

3

3 1

3 2

4

5

67

9

10

11

12

13

14

 

Студенти и професори Високе школе примењених струковних студија из Врања у оквиру стручне екскурзије посетили су Економски Универзитет у Братислави, Словачка. Домаћини са Департмана за услуге и туризам, Комерцијалног факултета поменутог Универзитета, професори др Лудмила Новацка и др Ладислав Бажо представили су свој факултет и актуелне студијске програме. Професори и студенти су имали прилику да чују искуства и примере добре праксе поменуте високошколске установе, као и могућности размене студената и наставника као и студирање у земљама чланицама Европске Уније.

Професори и студенти су у оквиру стручне екскурзије посетили и Праг, Дрезден и Будимпешту где су се упознали са главним знаменитостима ових градова.

1112

3

4

4 1

5

6

7

8

9

10

 

21.02.2018. године у амфитеатру наше школе је одржана радионица на тему "Енергетска ефикасност у очима Младих еко-репортера". Радионицу је одржала Дијана Шарац, национални координатор пројекта Млади еко-репортери. У току презентације, разматрана су питања смањења потрошње и коришћења енергије на ефикасан начин: коришћењем енергетски штедљивих уређаја и сијалица, побољшањем изолације на зградама, променама наших свакодневних навика (гашење сијалица и електронских уређаја када се не користе), ефикаснијим коришћењем енергије за грејање и хлађење просторија и воде и сл. Наша гошћа је нагласила да се једноставно не треба одрицати од икаквих начина служења енергијом за задовољење наших потреба, већ да је неопходно подстицати како себе тако и особе из свог окружења на размишљање о рационалниацији овог ресурса.

Иначе,  програм Млади еко-репортери је интелектуално власништво међународне Фондације за образовање о животној средини. Национални оператер програма у Србији је струковно удружење Амбасадори одрживог развоја и животне средине. Програм Млади еко-репортери у Србији подржало је Јавно предузеће "Електропривреда Србије".  Нашим студентима је г-ђа Шарац упутила позив за учешће на такмичење Младих еко-репортера за 2018. годину. Такмичење траје до 1.04.2018.г.  Задатак наших студената узраста од 19-21 године истовремено би био да истражују локални проблем на тему енергетске ефикасности, предлажу могућа решења тог проблема  и извештавају локалну јавност о томе, као и о могућим решењима путем новинарске продукције (чланка, фотографије, видео рада).

Након тога национални жири ће изабрати најбоље и наградиће првопласиране радове. Првопласирани радови ће бити прослеђени на међународно такмичење.

Чланство Еко-одбора такође упућује позив свим заинтересованим студентима наше школе да без оклевања почну да посматрају, истражују, фотографишу, снимају, интервјуишу, објављују случајеве о енергетској ефикасности у нашем окружењу. То је дивна прилика за афирмацију и  прикључивање наших студената мрежи Младих еко-репортера на националном и светском нивоу.

1

2 2

3 2

4

Новогодишња изложба од рециклабилних материјала, под називом „Издржи-одржи Еко-рекреирај“, постављена је у холу Високе школе примењених струковних студија у Врању од понедељка 25. 12. 2017. године. Студенти, аутори изложбе, заједно са професоркама из Еко-одбора у четвртак,  28.12.2017. године, били су домаћини великом броју основаца из школа „1. Мај“ Вртогош, „Светозар Марковић“ и „Радоје Домановић“ као и средњошколцима из Хемијско-технолошке школе из Врања. Посетиоци изложбе су том приликом добили више информација о изложби директно од самих аутора. За средњошколце је том приликом организована и промоција Високе школе примењених струковних студија.

Исте недеље, изложбу су посетили и ђаци основне школе „Вук Караџић“ из Врања у пратњи својих професора разредне наставе. Основци Вукове школе извели су новогодишњу представу под називом „Изгубљена чарапица“ за малишане запослених у Високој школи 29.12.2017. године.

 

1

 

2

 

3

 

4

 

5

 

6

 

7

 

9

 

10

 

11

 

13

 

14

 

15

16

 

17

 

18

 

20

 

21

 

Професори и студенти Високе школе примењених струковних студија из Врања учествовали су на 15. јубиларној међународној Конференцији „KNOWLEDGE CAPITAL OF THE FUTURE“ под називом „KNOWLEDGE IN PRACTICE“ у Банском у периоду од 14. до 16.12.2017. године.  На Конференцији учесници су имали могућност да се упознају са најновијим сазнањима у науци и технологији у региону. Студенти су на Конференцији показали своје добре вештине презентовања, изложивши своје радове присутнима на Конференцији.

Студенти и професори су том приликом обишли су и Рилски манастир из X века у Бугарској. 

 

grupna slika profesora i studenata

 

2

 

3

 

4

 

5

 

6

 

У oквиру Грин фестивала 2017. године који је одржан новембра месеца у Београду, студeнти су посетили Народно позориште и глeдaли представу „Дама са камелијама“. По повратку из Београда, пoжeлeли су да сa oстaлим кoлeгaмa из Школе поглeдajу и прeдставе у oргaнизацији врањског позоришта „Бора Станковић“.

С тим циљeм је Висока школа примењених струковних студија из Врања склoпилa Угoвoр o пословно-техничкој сaрaдњи сa пoзoриштeм „Бора Станковић“. У оквиру ове сарадње, Позориште је извелопредставу „Љубави Џорџа Вашингтона“ у режији Лилијане Ивановић а по тексту Мира Гаврана, која је одиграна 8.12.2017. године у сали Дома војске. Представа је испраћена са великом пажњом студената и професора, а глумице су на крају поздрављене громогласним аплаузом.

Задовољни представом, студенти Школе исказали су и жељу да се што пре заврши са обновом зграде Позоришта, једне од знаменитости Града Врања која је несрећним случајем страдала 2012. године.

 

1645

 

2646

 

3647

 

4648