1„Компетенције за 21.век - образовање у служби привреде, знање је новац“ тема је округлог стола који је одржан  у просторијама Академије техничко- васпитачких струковних студија у Врању 30.3.2021.год. Скуп је организован уз поштовање препоручених епидемиолошких мера.

Учесници  округлог стола били су привредници из Пчињског округа, директори средњих школа и запослени са Одсека Академије у Врању. У име градоначелника Слободана Миленковића и локалног руководства  присутнима се обратио градски већник Небојша Зупанчић. Он је рекао да ће Град пружити сваки вид подршке Академији, која је неопходна за реализацију планираних активности. На округлом столу могло се чути које су потребе привредника и каквим кадровским потенцијалима располаже Академија.

Након данашњег састанака, може се констатовати да постоји огроман простор за сарадњу и унапређење нарочито у областима: прехрамбене технологије, производне економије, предузетничког менаџмента, машинског инжењерства, инжењерства намештаја и ентеријера, заштите животне средине, инфомационо-комуникационих технологија, градјевине.

Потребно  је створити услове да студенти стекну током студирања знања која ће им омогућити да још током студирања раде и одмах по завршетку студија добију посао. То и јесте основа и суштина дуалног образовања. Верујемо искрено да је то могуће.

Створени су одлични услови  за:

  • размену искустава и информација о системима високог струковног образовања и привреде
  • стицања нових знања о интеграцији привреде и њених капацитета у високом образовању
  • трансфер знања вештина и технологија из Академије техничко-васпитачких струковних студија Одсек Врање ка привреди града и обрнуто, комуникација измедју образовања и привреде јесте двосмерни процес и ту очекујемо иницијативу од стране привреде, за нове програме, за нове производе и нове идеје.
  • Развој предузетништва и економије прилагодјене за 21 век.
  • Стварање пословног окружења захтева савременог стручњака који располаже знањима неопходним да управља пословним процесима, да их пројектује, да их одржава и да их ствара.
  • Нове технологије и технике у области инжењерства намештаја и ентеријера.
  • Наставно стручну и развојну базу за развој прехрамбене технологије на регион кроз јачање капацитета наших лабораторија, њихову цертификацију и отварање за све привредне субјекте који остварају делатност у области прехрамбене индустрије. Наше лабораторије биће акредитоване у складу са свим актуелним стандардима и пружаће услуге привредницима брзо и ефикасно, а пре свега квалитетно. Пружаће и консултантске послове имплементације HACCP система у привредним субјектима и одржавања HACCP система.
  • Заштита животне средине јесте још једна област од великог интереса у будућем развоју Града Врања и управо ту наши наставници, наши студијски програми, наши технички ресурси могу да додју до пуног изражаја. Област управљања отпадом, област мониторинга загадјења ваздуха, воде, земљишта, као и рециклажних технологија јесу област наше експертизе и оно што је данас преко потребно свакој локалној самоуправи.

Пројекти , награде и признања