planetaШиром света у све већем обиму а почев од 1992. године, 22. априла обележава се Дан планете Земље. Постојање овог датума у календару представља глобални подстицај за акције решавања еколошких проблема савременог начина живота. Мото овогодишњег Дана планете Земље био је "Акција климе" са циљем да се укаже на постојање и последице климатских промена.

Седму годину за редом студенти и наставници Одсека Врање су, различитим индивидуалним и групним, практичним и онлајн активностима, обележили Дан планете Земље.

Еколошко-хуманитарној организацији "Чепом до осмеха" предата је значајна количина пластичних чепова, који се активно сакупљају у просторијама Одсека Врање наше Академије. Aкцијa сакупљања пластичних чепова се подстиче и остварује како би се оснажила и пружила подршкa појединцима и породицама особа са инвалидитетом и на тај начин омогућило њихово једноставније функционисање у свакодневном животу. Са друге стране одвајање пластичних чепова део је активности одвајања чврстог отпада у Србији чиме се учествује у једној етапи рециклаже а истовремено и подиже свест о њеној важности.

Онлајн радионицу "Знање примени, па се промени" на Дан планете Земље приредила је и реализовала је др Јована Џољић. Кроз ову радионицу чланови Еко-школе су се активно бавили узроцима и последицама климатских промена, са развојем ставова о позитивном утицају појединаца и група на превенцију и ублажавање промена при човековом утицају на климу.

Акцијом садње различитих врста биљака студенти су током читаве седмице личним примером доприносили ублажавању климатских промена.

Еко-Одбор АТВСС - Одсек Врање

 

Пројекти , награде и признања