R1У Одсеку Врање Академије техничко-васпитачких струковних студија уз подршку Канцеларије за младе из Врања, обележен је Дан планете Земље. Интерактивном радионицом, др Јоване Џољић, под називом „Да ли клима штима“ обележен је овај важан датум у еколошком календару. Студенти и професори су, још једном, указали на значај ублажавања последица клматских промена и очувања природе.

Као Еко-школа, Одсек Врање Академије традиционално учествује у организацији различитих едукативних активности и радионица за младе. У свету се Дан планете Земље  обележава од 1970. године,  а у Србији од 2009. године.

Резолуцијом Генералне скупштине УН, А/PEC/63/278, истиче се глобални значај обележавања овог датума ради упозорења на опасности које прете животу на Земљи, природним и урбаним екосистемима, насталим услед развоја индустрије, повећане потрошње енергије и климатских промена.

Обележавањем овог датума доприноси се подизању одговорности светске популације  према планети  и смањивању негативног утицаја на животну средину.

 

 

Еко-Одбор „АТВСС- Одсек Врање“

 

Пројекти , награде и признања