Дана 26.03.2010. године Висока школа примењених струковних студија Врање организовала је студијску посету међународног сајма намештаја у Скопљу. Тачније, одлазак у Скопље није био предвиђен само ради посете сајма намештаја, већ и ради посете најмодерније лабораторије за контролу намештаја на Шумарском факултету ,,Кирило и Методије“ Скопље, као и ради посете предузећа Десигн Фантасy које представља један од репера квалитета намештаја тј. представља асоцијацију за оптималан однос цене и квалитета.


Први у низу обилазака је био Шумарски факултет,,Кирило и Методије“. Овде су студенти могли да се упознају са начином контроле најразличитијих комада намештаја, попут столица, дечијих креветића, душека, грађевинске столарије итд. и то у лабораторији која је опремљена најмодернијим машинама за контролу квалитета намештаја. Лабораторија је у фази акредитације, завршетак акредитације се очекује најкасније у септембру ове године, тако да лабораторија још увек не издаје атесте за производе, али врши анализе и контроле квалитета производа и даје резултате истраживања који су пак валидни и достојни даљих акција произвођача.

2010-03-26-sajam-namestaja-u-skoplju
Након посете факултета, отишли смо у предузеће Десигн Фантасy. Десигн Фантасy је предузеће за производњу намештаја чије се име везује директно за квалитет производа. Студенти су могли да разгледају три салона различитих типова најмодернијих производа као што су кухиње, дечије собе, спаваће собе и сл. Десигн Фантасy израђује производе од најквалитетнијих светских и европских материјала тј. плоча иверица, медијапана, масива, синтетичког мермера, уграђује најквалитетније окове у свету намештаја, опрема најлуксузније станове, салоне, робне куће и сл. Генерални директор предузећа је одржао предавање студентима о начину пословања предузећа, о организационој структури, о младим кадровима и о поступцима овог предузећа, тако да су могли чути мноштво корисних савета који ће им много значити у даљем животу и у каријери. Након обиласка салона, студенти су могли да се упознају и са самом производњом тј. да буду у контакту са машинама, и оним неаутоматизованим и оним аутоматизованим нумеричким машинама. Могли су видети и вакуумску сушару која је од великог значаја за фабрику Десигн Фантасy из тог разлога што је ралативно малих габарита тј. заузима мало простора, може се селити по фабрици у зависности од потреба (мобилна је), ради на електричну енергију тако да није потребна ни врућа вода, ни водена пара, ни друге сировине које служе за загревање и сушење резане грађе унутар сушаре.

Пројекти , награде и признања